Archiwum styczeń 2018


sty 14 2018 zupa pieczarkowa z ziemniakami i makaronem...
Komentarze (0)
zupy 

Składniki 1/2 kg żeberka 1 pęczek włoszczyzny 30dkg pieczarek 1cebula 1lyzka masła do smażenia pieczarek 3ziemniaki 2garsc makaronu suchego sól .pieprz 1/2 szkl. śmietany 18% i 2łyzki mąki Natka pietruszki wykonanie 1 Umyć żeberko i włożyć do garnka i zalać woda i wstawić na gotowanie 2 Włoszczyznę pokroić w mała kostkę i wrzucić do garnka 3 Gotować z 20 minut 4 Pieczarki i cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle 5 Ziemniaki obrać i w kostkę pokroić 6 Ziemniaki i makaron wrzucić do garnka z włoszczyzną i pogotować 10 minut 7 Pieczarki z cebula wrzucić i dalej gotować 8 Śmietanę i mąkę wymieszać ,dodać trochę gorącej zupy 9 Na koniec zalać żupę śmietaną z mąka i zagotować 10 natka pietruszki

pestunia1969   
sty 14 2018 Faworki na piwie
Komentarze (0)
desery 

 . 3 szklanek maki 
4-5 zoltek 
0,5 szkl. jasnego piwa
1 lyzeczka masla
szczypta soli
olej do smazenia 
2 lyzki spirytusu lub wodki troche wiecej
cukier puder do posypania faworkow

 

 Make przesiac na stolnice, dodac zoltka, piwo, sol i maslo. Wyrabiac ciasto az sie przestanie kleic (dobrze jest zaczac od wsypania 2,5 szkl. maki a potem dodawac w miare potrzeby). Po zagnieceniu ciasto wlozyc na ok. 1 h do lodowki. Potem wyjac, przegniesc, podzielic na kawalki i walkowac cienkie placki. Wykrawac z nich radelkiem prostokaty, na srodku zrobic naciecie i przeplesc zeby byl ksztalt faworka. Smazyc faworki z dwoch stron na zloty kolor, wyjac i odlozyc na serwetke lub recznik papierowy. Posypac cukrem pudrem.

pestunia1969