Komentarze (0)
. 3 szklanek maki
4-5 zoltek
0,5 szkl. jasnego piwa
1 lyzeczka masla
szczypta soli
olej do smazenia
2 lyzki spirytusu lub wodki troche wiecej
cukier puder do posypania faworkow
Make przesiac na stolnice, dodac zoltka, piwo, sol i maslo. Wyrabiac ciasto az sie przestanie kleic (dobrze jest zaczac od wsypania 2,5 szkl. maki a potem dodawac w miare potrzeby). Po zagnieceniu ciasto wlozyc na ok. 1 h do lodowki. Potem wyjac, przegniesc, podzielic na kawalki i walkowac cienkie placki. Wykrawac z nich radelkiem prostokaty, na srodku zrobic naciecie i przeplesc zeby byl ksztalt faworka. Smazyc faworki z dwoch stron na zloty kolor, wyjac i odlozyc na serwetke lub recznik papierowy. Posypac cukrem pudrem.