Pleśniak
Komentarze: 0
Pleśniak
Składniki:
3 szklanki mąki
5 jajek
1 margaryna
1 szklanka cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
słoiczek powideł sliwkowych
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy na stolnicy ciasto z mąki, margaryny, żółtek i proszku do pieczenia. Powstałe ciasto dzielimy na trzy części – jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodajemy 2 łyżki kakao i ponownie zagniatamy, aż ciasto się zabarwi. Małe części – zwykłą i kakaową wkładamy do lodówki lub zamrażarki w celu schłodzenia. Dużą częścią wykładamy całe dno blaszki do pieczenia. Następnie smarujemy ciasto dżemem. Wyjmujemy z lodówki/zamrażarki czarne ciasto i trzemy na tarce o grubych oczkach na nałożony dżem. Następnie ubijamy na prawie sztywno pianę z białek wraz ze szczyptą soli. Potem dodajemy stopniowo, partiami szklankę cukru ciągle ubijając. Pianę wykładamy na ciemne, starte ciasto. Na końcu wyjmujemy z lodówki białe ciasto i trzemy na tarce, układając wiórki na wierzchu ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w 180ºC.
Dodaj komentarz